RONDÓ nemzetiségi magazin Rondó, 2024.04.19-i adás

Hat nemzetiség hét nyelven beszélő műsora, amely a bolgárok, görögök, lengyelek, örmények, ruszinok és ukránok mindennapjaiba nyújt betekintést, mutatja be sokszínű kultúrájukat minden pénteken 06.50-kor a Duna Tv és 13.25-kor a Duna World csatornán.


E heti adásunkban a színháztól, a plakátkiállításon és irodalomán át az egyházzenéig kínálunk témákat.

MITEM – PLOVDIVI DRÁMASZÍNHÁZ: ODÜSSZEUSZ
Bolgár előadással nyitotta meg kapuit a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó a Nemzeti Színházban. Miután tavaly a Színházi Olimpián a Plovdivi Drámaszínház nagy sikerrel mutatta be a Selyem című darabot, ezúttal Homérosz műve nyomán Odüsszeusz sorsának látványos feldolgozását vitte színpadra ugyancsak Diana Dobreva rendezésében.


KULTURÁLIS AJÁNLÓ
Lengyel, magyar, plakátra fel! Polak, Węgier, do plakatu!
Határokon átívelő, közös művészeti projektnek ad otthont a budapesti Lengyel Intézet és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Varsóban Lengyel, magyar, plakátra fel! címmel. Az idén 85. születésnapját ünneplő budapesti Lengyel Intézet és a varsói Liszt Intézet a Magyar Plakát Társaság társszervezésében együttes alkotómunkára és közös kiállítás létrehozására kérte fel a lengyel és magyar plakátművészek legfiatalabb nemzedékét.

Lengyelország több mint gondolnád
Kiállítás a nagykövetség kerítésén Lengyelország kevésbé ismertebb turisztikai célpontjairól, városairól.


RUSZIN ÜNNEP SÁROSPATAKON
1676. március 27-én született és 1735. április 8-án hunyt el II. Rákóczi Ferenc, akiről a hagyományokhoz illően, idén is ünnepi műsorral és szentmisével emlékeztek meg a magyarországi ruszinok Sárospatakon.


PETŐFI RUSZINUL
Petőfi Sándor "Nem megyek én innen sehova" című versét ruszin nyelven felolvassa Duliskovich Viktor


ZENETÖRTÉNET
GEGHARD KÓRUS: SURP, SURP

Komitas Vardapet: Surp, surp
előadja a Geghard Kórus

További videók