Petőfi 200 - Hubay Jenő: Petőfi-szimfónia

1923-ban ünnepelte Magyarország Petőfi Sándor születésének 100. évfordulóját. A Petőfi Társaság a kor legismertebb magyar muzsikusát, Hubay Jenőt kérte fel, hogy megkomponálja a költő életét feldolgozó kolosszális alkotást, ki lelkében különös tisztelettel dolgozott művén, hisz gyermekkora óta rajongott a költészet géniuszáért. A bemutató hatalmas sikert aratott, ahol az ország számos politikai és egyházi vezetője részt vett, a magyar kulturális élet kiválóságai mind jelen voltak, s az egész magyarság egyként ünnepelte az opus magnumot.
„E szimfónia mintegy betetőzi a jelenkor hódolatát a szabadság nagyszerű költője előtt. Hubay óriási apparátust mozgatott meg ez alkalommal, több mint ötszáz szereplő működik közre a szimfónia előadásában. […] a hangszerek erdeje szinte félelmetes hatást kelt. A szimfónia valósággal végigvonul Petőfi életén, fölcsendülnek a költő dalai, amelyek életének valamelyik fordulóját jelzik. Az első tétel a születést, a második tétel a szülőföldet, a harmadik Petőfi szerelmét, Júliát, a negyedik a szabadságharcot, a halált és megdicsőülést ábrázolja.” – így olvashatunk a korabeli sajtóban az eseményről.
A magyar zenei élet régóta várta már a Hubay-szimfónia ismételt bemutatását, de a Petőfi Emlékévben különösen időszerű volt. Száz év elteltével a Budapest Kongresszusi Központban újra megszólalt a grandiózus gyöngyszem. Az ősbemutatóhoz hasonlóan, a zenekar játéka mellett a poéta költeményei is helyet kaptak az esten, körbeölelve a csodálatos muzsikával. A verseket előadták: Gábor Márkó, Jerger Balázs, Kiss Eszter Júlia, Sipos Áron, Sipos Imre, Szina Kinga. Az est szólistái: László Boldizsár – tenor, Ádám Zsuzsanna – szoprán, Csővári Csilla – szoprán, Kovács István – basszus. Közreműködött: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara, Gyermekkórusa és a Honvéd Férfi kar. Vezényelt a nemzetközileg is elismert karmester: Káli Gábor.

További videók