×

Isten kezében Vérből élet

Endre 66 éves, 18 évesen adott először vért. Édesapja, Tegzes Ottó inspirálta, aki a Statisztikai Hivatalban dolgozott. „Büszke voltam apámra, a nyomdokaiba szerettem volna lépni. Ahogy lehetett, mentem vért adni, főleg a Delej utcai vérellátóba, amelyik azóta már megszűnt és Heim Pál gyerekkórházba irányították a véremet, mert nem akartam, hogy külföldre vigyék, régen ez elég gyakori volt.” Épp az egyik Delej utcai véradásánál kérdezte meg Endrétől a nővérke, hogy nem akar-e trombocitát és plazmát is adni, mert nagy szükség lenne rá. Ugyan jóval több időt vesz igénybe ez az eljárás – másfél, két óra -, de életeket menthet meg vele. Endre rábólintott, és attól fogva főleg trombocita donorként számítottak rá. Ezt az eljárást 12 naponta meg lehet ismételni, szemben a véradás 57 napos várakozási idejével. Nem egyszer előfordult, hogy mivel már benne volt a rendszerben és az ő vérét már tipizálták, kifejezetten életmentő szándékkal keresték meg, egyszer egy pécsi beteg miatt hívta fel a vérellátó, „másnap jöjjön be, ha szerdáig nem kap vért a beteg, meghal”, máskor egy négyéves, gombamérgezett gyermek miatt kellett azonnal ugrania, aztán olyan is volt, hogy egy születendő csecsemő életben maradása volt a tét. És Endre mindannyiszor ment.
Négyszáz alkalommal. Az építőmérnökként dolgozó, ma már nyugdíjas életmentő Óbudán nőtt fel, a Fő téren született. Négy gyermeke van, most pedig az unokái vannak soron, mind a tízen, hattól 14 éves korig.
Endre nem csak a hivatásában, a családi feladatokban és a véradásban elkötelezett, hanem a zenében is. Tíz évig csellózott, negyven éve gitározik, a vasárnapi szentmiséken és más rendezvényeken rendszeresen fellép. Mindemellett önkormányzati képviselő, ha valami elromlik a településen, nekiáll a kétkezi munkának is, és elhárítja a hibát. 66 évesen elvileg már nem adhatna vért és trombocitát, de mivel a szervezete hozzászokott és valószínűleg nagyobb mértékben termelődik a trombocitája, mintha nem lenne 400-szoros donor, nem ajánlatos egyből leállnia. Fokozatosan fog kivonulni a véradásból, azzal a megnyugtató tudattal, hogy valóban, a szó legszorosabb értelmében életeket mentett.

További videók