Hilarion Alfejev: Karácsonyi oratórium

A Zeneakadémia Nagytermében első alkalommal hallhatta a magyar közönség Hilarion Alfejev budapesti-magyarországi egyházmegye kormányzójának Karácsonyi oratóriumát. A szerző vallásos, ortodox neveltetése mellett már gyermekként megismerkedett a zeneszerzéssel, ám belső elhivatottsága arra késztette, hogy felnőttként az egyház szolgálatába szegődjön.
A metropolita idővel visszatalált a komponáláshoz és munkásságával a határokon átívelő békéért fáradozik.
A most debütált remekmű szólistákra, két kórusra és szimfonikus zenekarra írt grandiózus alkotás, melyben az ortodox egyházzene magasztossága ötvöződik az ünnepélyes nyugati klasszikus zenével. "Az oratórium története lényegében egy út a sötétségből a világosság felé, a Messiás fájdalmas várakozásától az emberiség megtestesült Isten általi üdvösségének diadalmas öröméig. Az angyalok Jézust dicsőítő éneke jelen van minden ember énekében. Ezt a közös magasztalást szimbolizálja a kórusok éneke"- mondta a műalkotásról az auktor.
Az est szólistái: Kriszta Kinga és Fokanov Anatolij. Az elhangzó evangéliumi részeket a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium énekes osztályaiból válogatott diákok olvasták fel.
A koncerten közreműködött a Magyar Állami Operaház Énekkara és gyermekszólistái, valamint a Concerto Budapest.
Karmester: Kovács János

További videók