Filmklub 2019.09.01-i adás

Benne:
Kikötői hírek (The Shipping News, 2001) 16 év 106'42''
Amerikai filmdráma (Feliratozva a teletext 222. oldalán)
Zene: Christopher Young; Operatőr: Oliver Stapleton; Rendezte: Lasse Hallström
Szereplők: Kevin Spacey (R.G. Quoyle), Julianne Moore (Wavey Prowse), Cate Blanchett (Petal Bear), Judi Dench (Agris Hamm), Scott Glenn (Jack Buggit), Rhys Ifans (Nutbeem), Pete Postlethwaite (Tert X. Card)
Quoyle, a magányos és boldogtalan New York-i betűszedő elhidegült, kicsapongó felesége egy autóbalesetben életét veszti. A gyásztól végképp lesújtott férj kislányával és nagynénjével visszatér Új-Fundlandra, ősei rejtélyek övezte otthonába, s az élete új értelmet nyer. Egy kis halászváros helyi lapjánál nyomdásznak jelentkezik, de helyette újságírói állást kap. A kezdetben tétova Quoyle minden cikk megírásával egyre jobban ráérez a lényegre, legyen szó a kiismerhetetlenül csalafinta közösségről vagy saját magáról. Mindeközben gyengéd románc alakul ki közte és egy saját démonaival küzdő nő, Wavey Prowse között. A férfi új egyénisége apránként feltárul ezen a varázslatosan szép és kegyetlenül nehéz helyen, s a család múltja egybeolvad a jelennel…

A MAGYAR MÉDIA MECENATÚRA TÁMOGATÁSÁVAL
Dr. Traum - Ne bánts, Apa! (Doktor Traum bemutatja - Ne bánts, Apa! sorozat 1., 2019) Stereo 12 év 3'22''
Magyar animációs film felnőtteknek (Feliratozva a teletext 222. oldalán)
Forgatókönyvíró: Lugosi István; Zene: Kalotás Csaba; Operatőr: Cseh János; Rendezte: Lugosi István
Szereplők: Szűcs Luca (Bogyi kislány)
Doktor Traum, a lelkes álomgyűjtő úgy döntött, közkinccsé teszi terjedelmes gyűjteményét, és átkalauzolja a nézőközönséget a tudatalatti rejtélyes világán.
A bevezető epizódban egy családon belüli erőszakot elszenvedő kislány lázálmának lehetünk szemtanúi. Az kezdetben idilli képet festő álom komor hangulatot vesz, amikor megjelenik a bántalmazó apa képe, az ébredést követő pillanatokban pedig az epizód álmodójának valóságába is bepillantást kapunk.

A MAGYAR MÉDIA MECENATÚRA TÁMOGATÁSÁVAL
Egy kiállítás képei - A gnóm (2019) Stereo 6 év 7'00''
Magyar animációs film felnőtteknek (Feliratozva a teletext 222. oldalán)
Forgatókönyvíró: Baumgartner Zsolt, Fodor Veronika; Zene: Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij;
Rendezte: Javorniczky Nóra
Szentpétervár 1874. Mogyeszt Petrovics Musszorgszkij orosz zeneszerző néhai barátja Viktor Hartmannak a reprospektiv kiállításmegnyitójára sétál, a múltba merengve érkezik meg Művészeti Akadémiához, ahol gyülekeznek már a látogatók. A képek nézegetése közben, az egyik kép előtt ábrándozva megszólítja egy régi ismerőse. A képre meredve mesélni kezdi a festmény szereplőjével, a gnómmal átélt emlékét. A szoborkerten át tartott hazafelé, amikor a gnóm és társai megijesztették és az életére törtek. Ahogy a nyomasztó helyzetét újra átéli, feleszmél, hogy már rég egy idegen látogatónak beszél. Zavartan jön el a festmény elől.

További videók