Alpok-Duna-Adria 2024.05.30-i adás

Alpok-Duna-Adria - A KÖZSÉG JELKÉPE, A RÉGI VÁR

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.
Vajon mihez kezd egy község egy régi várral? A felső-pfalzi Falkenberg önkormányzata 2008-ban kapott az alkalmon és kétmillió euró önrészből és pályázati pénzekből sikerült a várat megmenteni, amely most a település díszéül szolgál.

Az 1984-es szarajevói téli olimpián a játékok ikonikus hivatalos kabalája, Vučko, a farkas tarolt. Ő egyike azon kevés kabalafigurának, amelyek népszerűsége túlélte a sporteseményt. A legendás alakot Jože Trobec szlovén akadémiai festő és illusztrátor alkotta meg.

Világszerte drasztikus mértékben csökken a méhek száma, ami komoly problémát jelent. Szegeden az elmúlt években több, úgynevezett méhlegelőt alakítottak ki. Az itt zajló kutatások azt igazolják, hogy ezek a virág-tengerek rengeteg porzó rovarnak adnak otthont, emellett javítják a talajt és a terület mikroklímáját.

A turizmus fejlődése Horvátországban az ötvenes-hatvanas években kezdődött. A helybeliek felismerték, hogy a dalmát tengerpartra látogatók a nap és a tenger mellett, egy kis szórakozásra is vágynak. Létezik olyan város, ahol évente 15 fesztivált és 300 különböző táncos, irodalmi, filmes, utazással vagy zenével kapcsolatos rendezvényt tartanak. A neve Šibenik.

Az ember lelkét simogatja, amikor szépséges virágokban gyönyörködhet. Az olasz Goriziában, az ázsiai dísznövények két szenvedélyes kedvelőjének házikertjében magnóliák, kaméliák és japáncseresznye tavaszi virágzásának lehetünk tanúi.

További videók