Alpok-Duna-Adria 2024.05.16-i adás

Alpok-Duna-Adria - RÉGI HAJÓK ÚJ ÉLETE

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Besenyőd egy 870 fős kis falu Észak-kelet-Magyarországon és a településen a családok több mint fele halmozottan hátrányos helyzetű. A Baptista Szeretetszolgálat támogatásával mikrozöldeket termesztenek egy vertikális farmon, azaz függőleges térkihasználással. A fény, a hőingadozás, a páratartalom, és a csapadék ellenőrzött beállításával, akár egész évben képesek a növények termesztésére.

Bár a sört már évezredek óta gyártják, a történelem nem sok női sörfőző mestert tart számon. A múltban a nők feladata főként a sör felszolgálása, nem pedig előállítása volt. Az idők azonban változnak. Horvátországban egyre több a női sörfőző, így Anna és Maja sörei ugyan még csak 8 éve léteznek, de nevük már jól ismert a horvátországi kézműves sörök piacán.

Izolában, a régi szlovén tengerparti kikötővárosban napjainkban a régi, fából készült hajók rajongóit az a meggyőződés köti össze, hogy nem szabad hagyni, hogy a hagyományos hajóépítés értékes tudása feledésbe merüljön. Ők nem a régiek kinézetét utánzó új hajók építését szorgalmazzák, hanem a régi, akár több mint 100 éves hajókba szeretnének új életet lehelni.

Aki manapság mezőgazdászként dolgozik, legtöbbször „beleszületett” ebbe az életformába, például úgy, hogy már a szülei is gazdálkodók voltak. Ám egyre többen vannak, akik mezőgazdasági képesítést szereznek, habár nem ilyen családi gyökerekkel rendelkeznek.Vajon mi ösztönzi őket arra, hogy ezt a foglalkozást válasszák?

Isabella Goio évek óta foglalkozik testfestéssel. Szemtanúi lehetünk, ahogyan egy modellen dolgozik. Az ecsetvonások nyomán a szoba sötétjében fokozatosan tűnik el az emberi alak, és lényegül át fluoreszkáló műalkotássá.

További videók