Alpok-Duna-Adria 2024.04.04-i adás

Alpok-Duna-Adria - ÉLET A HEGYTETŐN

Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvő országok közös magazinja.

Dél-Dalmáciában is jellegzetes módon ünneplik meg a húsvétot, mint a tavasszal megújuló élet szimbólumát. A Pelješac-félszigeten található Ston városkában a fügefák új hajtásai ilyenkor tele vannak nedűvel, közepük pedig tiszta fehér színű, ebből kis díszgalambokat készítenek. Ezt a különleges népszokást ma már csak kevesen ismerik.

A 38 esztendős Martina Stürz a külvilágtól távol, 1700 méteres tengerszint feletti magasságban él a dél-tiroli Passeier-völgyben. A tanyához nem vezet út, egy kis teherfelvonóba kell szállnia, hogy hazamehessen. A falvaktól, más emberektől messzi életet nem volt egyszerű megszokni. Most idilli nyugalomban éli itt életét, ahol közvetlen közelről még vadon élő állatokat is láthat.

A 19 éves Elekes Enikő akármihez nyúl, arannyá változik a kezei között. Birkózóként tavaly az U20-as Világ- és Európa Bajnokság megnyerésével nyomatékosította, hogy helye van a szakág legnagyobb tehetségei között. Ráadásul szumóban a sportág első magyar női világbajnoki címét gyűjtötte be.

Házasságkötéshez megfelelő szónoklat is illik, amihez ma már hivatásos esküvői szónokok is rendelkezésre állnak. A házasulók Münchenben is egyre jobban kedvelik a szabadúszó ceremóniamesterekkel zajló szertartásokat. És hogy mit lehet tanulni e foglalkozás gyakorlása során a párkapcsolatokról, hamarosan kiderül.

A szlovéniai Celje város egyik házában, 600 négyzetméternyi területen számos egzotikus növény és állat talált új otthonra. Egyesek, így például a csintalan majmok, szabadon mozognak a látogatók között. Óriásteknősök, krokodilok, gekkók és elefántcickányok is élnek itt. Mindezt bárki megtekintheti a Trópusi Ház nevű forró égövi oázisban.

További videók