×

A padláson, avagy kinek van ma születésnapja?

Eredeti hang digitálisan
A legendás cseh animátor, Jiří Bárta legújabb munkájában a padláson felejtett limlomok elképzelt világát festi meg. Pomnenka egy kedves baba, akit mindenki szeret, de elég vagány is, hogy ellenszegüljön a nehézfiúknak. Amikor ugyanis a főgonosz Hlava őt szemeli ki legújabb gaztette célpontjául, Pomnenka és barátai összefognak, hogy megvédjék otthonuk békéjét. A kalandos mesében hemzsegnek a mozgalmas akciójelenetek, váratlan fordulatok és okos gegek, de nem hiányzik belőle a humor, és a költőiség sem.
Jiří Bárta filmjében az eldobott, elfelejtett, elveszett, padláson hagyott kincsek életre kelnek, és saját törvényeik szerint kezdenek működni. Szappanopera, akcióparódia, társadalmi szatíra és stop-motion bábfilm egyben.
Mihez kezdjünk, ha van egy régi bőröndünk, tele vedlett, régi játékokkal? Mire jó egy szalmakalapos baba, mire jók az eldobált társasjáték-alkatrészek, az elveszett gombok és lerágott végű ceruzák, a régi kisvonatok, a felhúzhatós, kattogva-csörömpölve araszoló, fémből készült állatok, mire jó egy fél marék gyurma, néhány babaláb vagy a fröccsöntött, műanyag szörnyek? Jiří Bárta A padláson című animációs filmje a legeredetibb, legfurcsább mese, amit valaha is láttunk. Ebben a filmben a pozitív szereplők csak tárgyak lehetnek, nem kizárt, hogy olyan alkotó filmjét látjuk, aki érzelmesebben viszonyul a tárgyakhoz, mint az emberekhez. Különc, ártatlan, bogaras, költői és nagyon eredeti Jirí Barta filmje, nagy hiba lenne kihagyni.
Díjak:
2010 Cseh Oroszlán díj - a Lejobb rendezés első díja: Jirí Barta

További videók