Tündérkert – Az ünnepek alatt újra a Dunán

Karácsonyi meglepetéssel készül a tévénézőknek a Megafilm Service és az MTVA: december 26-tól dupla epizódokkal ismétlik a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötetéből készült, nyolcrészes szenvedélyes történelmi kalandfilmsorozatot. A Tündérkert négy napon keresztül (december 26-27-28-29-én) 21 órakor lesz újra látható a Dunán reklám és megszakítás nélkül.

Újra a Duna műsorán látható a Tündérkert. A Kísértések kora alcímet viselő produkció a 17. századi Erdély hús-vér karaktereit, azok összecsapásait, szerelmeit és hatalmi vágyait mutatja be. A főszereplők, a mester (Bethlen Gábor) és a tanítvány (Báthory Gábor) kötéltánca mellett, a női szereplők hatalomra gyakorolt hatása teszi fordulatokban gazdaggá a cselekményt. Különösen Báthory Erzsébet karaktere, akinek teljesen másik arcát ismerheti meg a néző, mint amit a legendák és történelmi leírások alapján elképzelt.

Az ismétlés apropóján összegyűjtöttünk 10 érdekességet a Tündérkert kulisszái mögül.

1)            Szamosi Zsófia napi 2-2,5 óra alatt változott át Báthory Erzsébetté. A színésznő bevallása szerint nagyon élvezte, hogy egy idegen, sötét hajú nő nézett vissza rá a tükörből.

2)            Bár Nagy Andrásnak a történet szerint egy hűséges lova volt, azt őt alakító Pál D. Attila a forgatás alatt három fekete lovon is ült: Ezredes, Karlosz és Holló „játszotta” a hajdúgenerális lovát.

3)            Intimitás koordinátor is dolgozott a színészekkel, akitől azt is megtanulták, hogy mi a különbség a simogató bőrérintés, a szenvedélyes húsérintés vagy az erőszakosan markoló csontérintés között.

4)            Báthory Gábor szerepét az utolsó pillanatban kapta meg Katona Péter Dániel, aki – amint azt a nézői visszajelzések is igazolják – remek választás volt.

5)            Eredetileg a körmönfont Bánffy Dénes nem volt lovas karakter, de az alkotók vitézebb figurának ábrázolták, ugyanis az őt alakító Kálloy Molnár Péter kiváló lovas: az idei Nemzeti Vágtán a „Tündérkert lovas felvonulást” is a színész vezette.

6)            Báthory Erzsébet földalatti ispotályát a kőbányai pincerendszerben vették fel, de mégis érezhető és a korabeli erdélyi tér hangulata, ugyanis a padlómintába az erdélyi fa álmen

nyezetek struktúráját építették.

7)            A Tündérkert főcímdala telefonos csengőhangként is letölthető a film hivatalos oldaláról.

8)            A 8 epizód forgatókönyve összesen 381 oldal, amelyből 95 forgatási nap alatt 170 órányi felvett nyersanyag született.

9)            A korhű fegyverek mellett 40 olyan kard is készült, amelyet a szereplők sohasem használtak, ugyanis azok a jelmezhez tartozó kellékek voltak.

10)         A Báthory Erzsébet hűséges szolgáját, Kelement játszó Elek Ferencnek „bevarrták” a szemét a maszkmesterek. Az arcán lévő forradásokat úgy alakították ki, hogy az egyik szemét teljesen eltüntették.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában készült fordulatos történelmi sorozat szerelmet, szenvedélyt, csatát, hatalmi harcot, árulást és hűséget mutat be egy viharvert történelmi időszakban.

Báthory Gábor szerepét Katona Péter Dániel, Bethlen Gábort Bokor Barna játssza. A Tündérkert női karaktereit mások mellett Szamosi Zsófia, Szőke Abigél, Dobos Evelin, Gáspár Kata, Balsai Móni, Parti Nóra,Spilák Klára és Éder Enikő alakítják, mellettük főbb szerepekben többek között Kálloy Molnár Péter, Rajkai Zoltán, Pataki Ferenc, Lukács Dániel, Pál D. Attila, Dimény Levente, Henn János és Németh B. Kristóf látható.

Producerek: Helmeczy Dorottya, Kálomista Gábor, Rendező: Madarász Isti, Vezető író: Bereményi Géza, Tasnádi István Epizódíró: Jeli Viktória, A forgatókönyvek végleges verziójának írója: Horváth András Dezső, Operatőr: Garai Gábor, Vágó: Rumbold László, Látványtervező: Pintér Réka, Art director: Szöllősi Géza, Jelmeztervező: Zelenka Nóra, Zeneszerző: Ifj. Balogh Ferenc Gyártásvezető: Endrődy Balázs, Történész szakértő: Oborni Teréz

Fotókredit: Megafim Service

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/12/Magafilm_Szamosi_ZofiaBathory-Erzsebet-scaled-e1702989581707-2000x1124.jpg
    [alignment] => aligncenter
)