Katona Péter Dániel: „Egy színész szemével Báthory Gábor lenyűgöző személyiség volt”

November 24-én, pénteken látható a Tündérkert nyolcadik, befejező része, Az elsötétült Erdély a Dunán. A záróepizód kapcsán a sorozatban a fiatal erdélyi fejedelmet megformáló színművész, Katona Péter Dániel az M5 Librettó című műsorában beszélt arról, milyen összetett és szélsőséges Báthory Gábor személyisége, valamint egyik kedvenc jelenetét is megosztotta a nézőkkel.
 

„Egy színész szemével Báthory Gábor lenyűgöző személyiség volt, hiszen összetett és szélsőséges, nem jó vagy rossz. Úgy gondolom, a képernyőn vagy filmben ettől lesz egy karakter izgalmas” – mondta Katona Péter Dániel, hozzátéve, megszerette karakterét és azt a történelmi kort is, amelyben a Tündérkert játszódik.

Báthory Gábor személyiségének kialakításában nagy szerepe volt a sorozat forgatókönyvíróinak, akikkel a széria történész szakértője szorosan együtt dolgozott. A Librettóban Oborni Teréz elárulta, a történelmi forrásokat és a korszakból megmaradt emlékeket ismerve benne sokkal szigorúbb kép alakult ki Báthory Gáborról és uralkodásáról. „Ezeket a forrásokat, a fejedelemtől fennmaradt levélrészleteket, a forgatókönyvíró csapat is ismerte. Ezek alapján olyan összetett karaktert alkottak meg, amely Báthory érzékenységét és sebezhetőségét is megmutatja”.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában készült különleges látványvilágú, nyolcrészes Tündérkert a befejező részéhez ér. A pénteken 21 órától a Dunán látható utolsó epizódból kaphattak ízelítőt a Librettó nézői. A török követ és Báthory tárgyalását bemutató jelenet Katona Péter Dániel egyik kedvence a sorozatban. „Báthory Gábor itt már végjátékot játszik, és egyáltalán nem tudja, hol vannak a határai. Próbálja karakán módon védeni hazáját a törökökkel szemben, amit kifejezetten attraktívan tesz”.

A teljes beszélgetés a Librettó Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

A Tündérkert utolsó része előtt 20:50-től Tündérkert pillanatok címmel láthatnak színészekkel és alkotókkal készített interjúkat és tudhatnak meg tőlük kulisszatitkokat a forgatásról. Az eddigi részek újranézhetők a sorozat Médiaklikk-oldalán.

Tündérkert: befejező rész pénteken 21 órától a Dunán.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.

Borítókép: fotókredit: Megafilm Service