A történész válaszol: Miért tündérkert a Tündérkert?

A Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült szenvedélyes történelmi kalandfilmsorozat negyedik epizódját láthatják pénteken este a Duna nézői. A könyv és sorozat címének jelentésébe Oborni Teréz történész avatta be a Librettó nézőit az M5 kulturális csatornán.

A vakmerő fiatal fejedelem, Báthory Gábor és a harcedzett katona, Bethlen Gábor alakja megihlette Móricz Zsigmondot. Az író 20. század elején írt Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötetét dolgozza fel a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójaként, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült nyolcrészes széria, amelynek negyedik epizódját láthatják pénteken 21 órától a Dunán.

A sorozatot nézve felmerül, vajon miért ezt a címet választotta Móricz Zsigmond, és az ő nyomán a sorozat alkotói, hiszen a szó mai jelentése által sugallt idilli állapot nem érhető tettem a történetben. Erre adott magyarázatot Oborni Teréz, egyetemi docens, a Tündérkert sorozat történész szakértője a Librettó vendégeként. „Már a 17. században is feltűnik az a jelző Erdély kapcsán, hogy tündéres ez a világ. Ez azonban nem azt jelenti, amit ma gondolunk, a misztikus szépség világát. Ha megnézzük az etimológiai- és értelmező szótárakat, akkor kiderül, hogy eredetileg változékony, tünékeny, bizonytalan, labilis jelentéssel bírt. Mintha azt mondanánk, az egyik pillanatban itt van egy tündér, a másikban pedig eltűnik. Erre utal a tündéres jelző” – részletezte a szakértő, miként változott a szó jelentéstartalma az elmúlt évszázadok alatt.

A történész kiemelte, Móricz Zsigmond ragaszkodott a történelmi hűséghez – ahogy alapvetően a sorozat alkotói is. Az író évekig tartó kutatómunkát végzett, és jól megragadta a korszak karaktereit és személyiségeit.

A Tündérkert sorozat negyedik epizódját pénteken 21 órától nézhetik meg a Dunán. Előtte 20:50-től Tündérkert pillanatok címmel láthatnak színészekkel és alkotókkal készített interjúkat és tudhatnak meg tőlük kulisszatitkokat a forgatásról. Az eddigi részek újranézhetők a sorozat Médiaklikk-oldalán.

Tündérkert – a következő epizód pénteken 21 órakor a Dunán.

Librettó – hétköznap 18 órától az M5 kulturális csatorna műsorán.