Madarász Isti: Nehéz volt dönteni Báthory Gábor karakteréről

A Tündérkert rendezője szerint a Dunán október 13-án bemutatkozó sorozat két legfontosabb tulajdonsága, hogy kiválóak a színészek benne és az alapját jelentő Móricz-regénynek remek a története. Az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában nyilatkozó Madarász Istitől a nyolcrészes szenvedélyes történelmi kalandfilmsorozat szereplőválogatásáról tudhattak meg részleteket a nézők.

„Azt mondják, minden jó film alapja a jó forgatókönyv és a jól válogatott szereplők, a Tündérkertnél mindkettő összejött. Adott volt egy kiváló alap, a Móricz-regény, remek történettel és szereplőkkel, ebből pedig egy fantasztikusan erős forgatókönyv íródott”mondta Madarász Isti, a sorozat rendezője a Librettóban. Azt is elárulta, Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című részéhez képest a sorozatban nagyobb hangsúlyt kap Báthory Erzsébet: az író művében említés szintjén szerepel, amíg az ő történetükben fontos szereplő és meghatározó karakter lesz.

Madarász Isti a szereplők kiválasztásáról elmondta: gyorsan megtalálták a megfelelő színészt Bethlen Gábor szerepére, akit Bokor Barna alakít. Báthory Gábor karakterének esetében azonban pont fordítva történt. „Nehéz volt eldönteni, hogy a főszereplő egy izomkolosszus hős, vagy egy vézna kölyök legyen. Sokak szerint ez utóbbi volt a fiatal Báthory Gábor, és végül mi is e mellett döntöttünk. Katona Péter Dánielt szinte legutoljára találtuk meg. A válogatás idején még főiskolás hallgató volt, de láttuk a castingon, hogy nagyon jó színész” – mondta a rendező, hozzátéve, Bokor Barnával eljátszott közös jelenetük abszolút meggyőzte őket, hogy tökéletes lesz a fiatal fejedelem szerepére.

Madarász Isti kiemelte, a sorozat pozitívumai közül a két legfontosabb, hogy jó a sztorija és jók a színészek. Ezek teszik izgalmassá a szenvedélyes történelmi kalandfilmsorozatot, amely – mint fogalmaz – „nem egy poros tanmese”.

Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készült filmsorozat dupla epizóddal mutatkozik be október 13-án, pénteken 21 órakor, és utána heti rendszerességgel látható azonos időpontban a Dunán. A különleges látványvilágú nyolcrészes sorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Megafilm Service és az MTVA koprodukciójában készült. A premier után október 14-én benézhetnek a sorozat forgatásának kulisszái mögé is, 16:30-tól láthatják a Dunán a „Hogy készült a Tündérkert?” című werkfilmet.

Tündérkert – premier október 13-án 21 órakor a Dunán.