Megérte visszatérni az őszi szünetről! –Toldi osztályvetítések országszerte

Arany Jánossal kezdődött az őszi szünet utáni első nap számos általános és középiskolában. Az MTVA lehetőséget adott arra, hogy osztályvetítések keretében bemutassák a Toldi animációs sorozatot.
 

A hazai köznevelés örök klasszikusának, a Toldinak modernkori adaptációja 2021-ben készült el a világhírű Kecskemétfilm Kft. műhelyében. A magyar lovagi mondakör egyik legjelentősebb szereplőjének, Toldi Miklósnak a legendás történetét animációs sorozat formájában keltette életre a közmédia. Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező utolsó alkotása egyedi, kézzel rajzolt technikával készült. Mély művészi alázattal, egyben bátran nyúlt az elbeszélő költemény szövegéhez, a kulturális értékét megőrizve, fellelve benne a humort, amelytől csak még szerethetőbb az új rajzfilm. A 19. századi mű szöveghűen, részletgazdag képi világgal és aprólékosan kidolgozott karakterekkel elevenedik meg, az egyes énekek cselekményén pedig maga a költő kalauzolja végig a nézőt.

Jankovics Marcell alkotásának bemutatásával a közmédia célja, hogy hozzájáruljon az oktatási tartalmak színesítéséhez, a kultúraközvetítéshez. A nagyszabású feldolgozás egyedülálló értéket képvisel, amely valamennyi korosztály számára az élményalapú tudás hordozója.

A Toldi animációs sorozat epizódjai megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon a videók menüpontban!