Kiderült, hogyan került farkasüvöltés a Toldi főcímdalába

Jankovics Marcell eredeti elképzelése szerint a Toldi főcímdala férfihangon szólalt volna meg, ám a komponista Krulik Zoltán javaslatára végül Korzenszky Klára énekel benne a hősről. Hogy miként született a dal, és milyen trükkökkel érték el a historizáló hangzást, arról Krulik Zoltán zeneszerző, a Makám alapítója árult el kulisszatitkokat a Librettó stúdiójában.

Ilosvai Selymes Péter Toldi Miklós históriája című költeményének első és második versszakának megzenésített változata a Toldi című animációs filmsorozat főcímdala. A szöveget Jankovics Marcell választotta, a zenét pedig Krulik Zoltán szerezte.

„Többnyire fejben komponálok, itt születik meg a dallam” – mesélte a zeneszerzés folyamatáról a Makám együttes alapítója. „A Toldi főcímdalának ritmusa hétnyolcadban kezdődik, ami egy balkáni ritmus, ugyanakkor Korzenszky Klára parlando rubatóban, vagyis szabadon beszélő előadásmóddal énekel a dalban, amely közel van a magyar nyelv lüktetéséhez. Ahhoz pedig, hogy a gitár tompábban szóljon, hogy jobban hasonlítson a koboz nevű hangszerhez, a húrokat finom fonalakkal tekertem be” – árult el kulisszatitkokat a zeneszerző az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában.

„Először az én hangomon szólalt meg a zene, mert Marcell azt kérte, hogy férfihangon legyen. Később aztán felvetetettem, hogy jobb lenne női hanggal. Ez ugyanis egy férfi története és úgy éreztem, szebb lenne, ha egy szerelmes lány szemszögéből és hangján szólalna meg. Volt még egy ötletem, méghozzá, hogy egy farkas üvöltés is hangozzék el benne. Nagy örömömre szolgált, hogy mindkét javaslatom megtetszett Marcellnek és a stábnak is” – mondta Krulik Zoltán.

Hogy milyen érzés volt Korzenszky Klára énekesnek gyerekkora egyik kedvelt hőséről énekelni, az kiderül a Librettó beszélgetéséből, amely IDE kattintva nézhető újra:

 

A Toldi következő két epizódját október 3-án, vasárnap 19.40-től láthatják a nézők a Duna Televízión.

Kapcsolódó tartalmak