A magyar jazz rádiója

Új díjakat ad át a közmédia: a klasszikus zene és a jazz nagyjait ünnepli a Bartók Rádió

A Bartók Rádió első alkalommal adja át díjait. A klasszikus zene és a jazz kiválóságait összesen tizenegy kategóriában, köztük két külön jazz kategóriában tünteti ki a közmédia csatornája. A Bartók Rádió Zenei Díjak május 22-i díjátadó estjét a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án, míg a Szakcsi Rádió június 1-jén tűzi műsorra.
 

„Hagyományteremtő szándékkal adja át díjait május 22-én a Bartók Rádió hazánk klasszikus zenei és jazz művészeinek, együtteseinek kiemelkedő zenei teljesítményük elismeréseképpen” – mondta Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója a Muzsikáló reggel című műsorban. A közszolgálati média küldetésének tekinti a világ magyarságát egyesítő és erősítő tevékenységek elismerését valamennyi területen, ez hívta életre az újonnan alapított díjakat. A Prima Primissima-díjas rádió évtizedek óta járul hozzá a magyar komolyzenei örökség megőrzéséhez és gyarapításához, valamint a klasszikus zene értékeinek terjesztéséhez, ennek új mérföldköveként adja át az elismeréseket az alkotóknak, akik a magyar kultúrát milliókhoz közvetítik határon innen és túl. A közmédia az új, online jazz rádiója, a Szakcsi Rádió elindítása mellett két külön jazz díjjal is ünnepli a műfajt.

„Tizenegy kategóriában adunk át díjakat, amelyek magukban foglalnak két külön jazz díjat, a Babos jazz előadói díjat és a Vukán György jazz alkotói díjat” – emelte ki az elismeréseket alapító Bartók Rádió csatornaigazgatója.

Devich Márton elmondta, hogy az esten megemlékeznek az idén márciusban elhunyt kétszeres Kossuth- és Prima Primissima díjas zeneszerzőről, Eötvös Péterről, Bartók-művekkel készül a Magyar Rádió Gyermekkórusa Dinyés Soma vezetésével, továbbá fellép Bogányi Gergely zongoraművész, a Sárik Péter Trió, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a fiatal akadémistákból álló Mikrokozmosz Trió, valamint a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész.

Olvasson tovább