Hogyan beszéljünk a gyerekekkel az elfogadásról? | 2. rész

dr. Polányi Viktória tanácsadó szakpszichológus válaszol!

A gyerekek gyakran rácsodálkoznak az olyan emberekre, akikhez hasonlóval még nem találkoztak. A szülőknek sokszor nehéz megfelelő módon kezelni az ilyen helyzeteket, hiszen sem tapintatlanok, sem kirekesztők nem akarnak lenni. Hogyan taníthatók jól a gyerekek egy olyan helyzetben, amelyben esetleg mi magunk sem érezzük otthonosan magunkat?

Fontos megteremteni annak a kultúráját, hogy szeretni kell egymást olyannak, amilyenek vagyunk. Vannak bátrabbak és félénkebbek, beszédesebbek és hallgatagabbak, felszabadultak és gátlásosak. Az alapmotívum mindegyiknél, hogy valami egy kicsit hiányzik. Ha a különbözőséget hajlandók vagyunk normaként elfogadni a saját életünkben, akkor létrejön egy biztonságos közeg – ahol fel sem merül ennek az egésznek a firtatása -, mint amilyen a Rozmaring kunyhó is.

Ne a hátrányokra koncentráljunk, hanem arra, miben erős a másik.

Átgondolt kommunikáció és sok beszélgetés kell ahhoz, hogy ennek a csíráit el tudjuk ültetni a gyerekben, hogy aztán azok majd később szárba szökkenhessenek. Mutassunk példát azzal, hogy mielőtt minősítenénk, alaposan megvizsgáljuk a körülményeket – ehhez nem kell pszichológus anyukának vagy apukának lenni.

Legyünk nyitottak mi, szülők is és keressük a tájékozódási pontokat.

Ha azt tanítjuk a gyerekeinknek is, hogy ha valamit nem értesz, akkor menj oda és tegyél fel kérdéseket, akkor a legjobb úton járunk.

Sokszor mi maguk sem tapasztaltunk ilyet, vagy nem kaptuk meg a megfelelő mintákat a saját szüleiktől. Rengeteg alapítvány foglalkozik érzékenyítéssel, keressük meg a kiadványaikat, programjaikat. Ne faggatózzunk, hanem vezéreljen minket az a gondolat, hogy miként tudunk a másiknak segíteni. Az adott helyzetben így nem állunk majd ott tehetetlenül.

Szülőknek szóló podcast sorozatunkban klinikai szakpszichológus és meghívott vendégek közreműködésével a gyereknevelés érzékeny témáival foglalkozunk. A beszélgetések témáit az M2 Gyerekcsatornán, minden szombaton 18 órától látható Rozmaring kunyhó bábsorozat epizódjai szolgáltatják.

M2 Rozmaring Kunyhó podcast. Minden szombaton 19 órától.

Kapcsolódó