Újkori magyar nemesítések a mai borászatban - Szellem a palackból podcast | 199. rész

 

A múltkori adásban visszatekintettünk a magyar szőlőnemesítés múltjára, megidéztük jelentős alakjait szinte egészen a közelmúltig.

A mai adásban megvizsgáljuk, mely nemesítésekből lett komoly eredmény: híres csemegeszőlő vagy jó nevű bor.

De most maradjunk inkább a borszőlőknél! E téren is nagyon sok új fajtát állítottak elő nemesitőink, mégis elég kevés azon fajták száma, amelyek ténylegesen elterjedtek a termesztésben, s melyekből bor készül. Ez az egyik fontos kérdés, amiről beszélnünk kell.

A másik a nemesítések új vagy inkább régi-új iránya, a rezisztencia nemesítés. Ennek a szükségessége már kb. 100 évvel korábban is felmerült és el is kezdődött az ezirányú munka, de most a legújabb korban úgy tűnik, új hullámát éljük. Felgyorsulni látszik, mert a vegyszeres védekezés problémája egyre sürgetőbbé teszi a kérdés mielőbbi megoldását.

Ezekről beszélgetünk a mai adásban továbbra is dr. Hajdú Edit szőlőnemesítővel, az MTA kandidátusával.

 

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább