A múltkori adásban visszatekintettünk a magyar szőlőnemesítés múltjára, megidéztük jelentős alakjait szinte egészen a közelmúltig.
A mai adásban megvizsgáljuk, mely nemesítésekből lett komoly eredmény: híres csemegeszőlő vagy jó nevű bor.
De most maradjunk inkább a borszőlőknél! E téren is nagyon sok új fajtát állítottak elő nemesitőink, mégis elég kevés azon fajták száma, amelyek ténylegesen elterjedtek a termesztésben, s melyekből bor készül. Ez az egyik fontos kérdés, amiről beszélnünk kell.
A másik a nemesítések új vagy inkább régi-új iránya, a rezisztencia nemesítés. Ennek a szükségessége már kb. 100 évvel korábban is felmerült és el is kezdődött az ezirányú munka, de most a legújabb korban úgy tűnik, új hullámát éljük. Felgyorsulni látszik, mert a vegyszeres védekezés problémája egyre sürgetőbbé teszi a kérdés mielőbbi megoldását.
Ezekről beszélgetünk a mai adásban továbbra is dr. Hajdú Edit szőlőnemesítővel, az MTA kandidátusával.
Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.