A magyar szőlőnemesítés története - Szellem a palackból podcast | 198. rész

 

A szőlőnemesítés célja az, hogy az adott fajta biztonságosabban teremjen, jobb minőséget adjon, minél ellenállóbb legyen az egyes betegségekre és az időjárás viszontagságaira. A magyar szőlőnemesítésnek komoly múltja van. A XIX.-XX. században sokan szelektáltak, kereszteztek, új fajtákat hoztak létre.

Adásunkban elsősorban a borszőlőkkel foglalkozunk: e téren is sok új fajtát állítottak elő nemesítőink, ennek ellenére igen csekély azon fajták száma, amelyek elterjedtek a termesztésben, s amelyekből bor készül. Adásunkban szó esik még a rezisztencia-nemesítésről is. A téma feldolgozásában dr. Hajdú Edit kertészmérnök, szőlőnemesítő, az MTA kandidátusa segít.

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Videó ajánló

Olvasson tovább