A szőlőnemesítés célja az, hogy az adott fajta biztonságosabban teremjen, jobb minőséget adjon, minél ellenállóbb legyen az egyes betegségekre és az időjárás viszontagságaira. A magyar szőlőnemesítésnek komoly múltja van. A XIX.-XX. században sokan szelektáltak, kereszteztek, új fajtákat hoztak létre.
Adásunkban elsősorban a borszőlőkkel foglalkozunk: e téren is sok új fajtát állítottak elő nemesítőink, ennek ellenére igen csekély azon fajták száma, amelyek elterjedtek a termesztésben, s amelyekből bor készül. Adásunkban szó esik még a rezisztencia-nemesítésről is. A téma feldolgozásában dr. Hajdú Edit kertészmérnök, szőlőnemesítő, az MTA kandidátusa segít.
Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.