Fiatalok borra nevelése/nemesítése – Bevezetés a kulturált borivásba - Szellem a palackból podcast | 181. rész

A magyar évszázadokon keresztül borivó nemzet hírében állt, s ezzel párhuzamosan – a franciák, a spanyolok és az olaszok mellett – mi voltunk Európa első négy bortermelő országának egyike. Minden tisztességes étkezéshez bort ittak eleink. Ez a helyzet azonban radikálisan megváltozott a filoxéravész után, majd Trianont követően a termőterületek további csökkenésével, a szocialista rendszerbéli minőség romlás kapcsán.

Minderre az elmúlt két évtizedben az üdítőknek nevezett alternatív italok benyomulása s végül az energiaitalok dömpingje tette fel a koronát. Az egykori fejenkénti 35-40 literes éves borfogyasztásunk jelenleg 17,5 liter/főre esett vissza, pedig az elmúlt 30 évben szőlő-és borágazatunk óriási fejlődésen ment keresztül. Eközben az alkoholellenzők összemossák az egészséges borivást az alkoholizmussal. Mit lehet tenni, hogy a kellő mértéket tartva a fiatal generáció felvegye őseink stafétáját és a jó borok kulturált világába bevezessük őket?

Egy ezt célzó projektről, s annak tapasztalatairól beszélgetünk Dr. Hídvégi Zsófia orvossal, mentálhigiénés szakemberrel.

 

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Videó ajánló

Olvasson tovább