Pincelesen: Nap-völgy Borászat és Élménybirtok - Szellem a palackból podcast | 164. rész

Folytatjuk Pincelesen sorozatunkat, ezúttal a Nap-völgy Borászatnál. Talán két éve lehetett, mikor egy egri borbemutatón egy régi kedves ismerősre akadtam, aki a számomra addig ismeretlen borászat pultja mögött két bort kínált. Talán oda se mentem volna, de miatta mégis. Kik ezek, mik ezek? S a két bor lenyűgözött. Hogyhogy nem tudok róluk? Aztán kifaggattam arról, hogy ki csinálja ezeket, mert hogy gyakorlott mesteri kéz, az biztos. Ezek nem egy kezdő fiatal munkái. S elhangzott egy általam régóta jól ismert név, s akkor már mindent értettem, megvilágosultam!

Ezután felkutattam őket. Kiderült, nincsenek borász ősök, mindössze borkedvelő család, akik egyszer csak gondoltak egy nagyot, és nekikezdtek: kis pince, kis borház, és elindultak egy úton, ahol nem csak borokat készítenek és kínálnak, de feltöltődést, életérzést, kifinomultságot és hasonlókat. Nyilván erre utal az „Élménybirtok” elnevezés is. Legnagyobb szerencséjükre sikerült egy olyan tapasztalt borászt keríteniük, akinek a személye eleve sejteti a nagy borokat, s ha hozzávesszük a kiváló területeken lévő szőlőiket, ez így együtt már garancia is.

De miért pont az elhíresült Szépasszonyvölgyben, ahol a szocreál korszak többnyire pancsolt, arra a korra jellemző nyálas borai élik még utóéletüket?

Szerencsére ez a helyzet az utóbbi években jó irányú változásnak indult, amikor kiváló egri pincészetek is betelepültek a völgybe, talán hogy fellazítsák ama régi világot. Ők hozták meg az áttörést, s ebbe a sorba illeszkedik be az újabb fényt hozó Nap-völgy borászat is. A mai adásban őket szeretném bemutatni. Tartsanak velem, szabadítsuk ki a szellemet a Nap-völgy palackjaiból…

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Videó ajánló

Olvasson tovább