Borász staféták: Günzer Tamás – Günzer Roland - Szellem a palackból podcast | 163. rész

A Günzer család története pontosan illeszkedik a villányi borászok történetébe. Az elődök több generáción át foglalkoztak szőlővel és borral, azután a szocialista korszakban a megmaradt kis szőlőt művelték egyéb főfoglalkozás mellett. Tamás és öccse Zoltán már korán kijárt a szőlőbe és a pincébe segédkezni, szinte belenőttek. Innentől a további életút szinte predesztinálva volt, mindketten kiváló borászok lettek.

Az 1990-es évek elején a diplomaosztóra a papától kapott első kis szőlőből mindjárt aranyérmes bor lett, majd kisebb-nagyobb szántók betelepítése, szőlő vásárlások, nősülés. Az asszony is hozott egy kis szőlőt. A gyerekek megszületése, átmeneti pince és feldolgozó, s mindig előre, tovább lassan, biztosan a cél felé. Saját palackozás, borozó a villányi történelmi pincesoron, cégalapítás, a legendás Ördögárok, pár év múlva erdőirtás, szőlőtelepítés a Bocorban, ami a központi dűlőjük lett. 2009-től a végleges letelepedés, 2011-ben új pincészet.

Közben Roland is becsatlakozik a pince életébe, azután elkezdődik az aranyeső a különböző borversenyeken, előbb itthon, majd nemzetközi pályán is se szeri se száma a díjaknak.

2019 – Az Év pincészete, 2021 – Magyarország legszebb szőlőbirtoka, s végül 2023 – Günzer Tamás „az Év bortermelője”. Mi jöhet még ezután?

Szabadítsuk ki a szellemet, ezúttal a Günzer palackokból!

 

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább