„Mit iszol?” - mozgalom a természetes borokért - Szellem a palackból podcast | 138. rész

Mit iszol? Esetünkben ez nem a pincér szokásos első kérdése a vendéglőbe érkezőhöz. Ennél sokkal komolyabb, mélyebb tartalmú kérdést teszünk fel. Tudjuk-e egyáltalán mit, milyen bort iszunk? Figyelünk rá? Vagy mindegy?

Nem vagyok mindig mindenben divatfanatikus, aki azonnal és minden divatot üdvözöl és vakon követ, de a mostanában érezhető és fokozódó figyelmet a természetes borok iránt határozottam jó divatnak tartom.

Annyi minden tudható, ha az ember tájékozott, már a csapból is folyik jó ideje, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság vegyszerterhelése milyen elképesztő talajpusztítással s következményként a fogyasztók egészségkárosításával jár. A zöldségek, gyümölcsök terén már jó ideje elindult az organikus termékek iránti kereslet, s egyre terjed a világban, de valahogy ez sokáig nem érződött a hazai szőlő- és borágazatban. Itt minden jó patópálos sebességgel érkezik, de azért megérkezett. S ebben az érkezésben úgy vélem fontos szerepe van a „Mit iszol?” mozgalomnak, amit röviden csak így aposztrofálunk: Mitiszol?

Ennek előzménye volt az a nagyszerű Terroir Club, amely maga köré gyűjtötte az organikus szemléletű borászokat még jóval 2010 előtt. Sajnos a hosszas covid időszak megrengette és 2020-tól beolvadt a Chefmarket nagykereskedő cégbe, de annak részeként megtartva eredeti szerepét továbbra is csak természetes borokkal foglalkoznak, sőt kiegészültek egy csodás borszaküzlettel is.

A mai adásban erről az irányzatról, ennek lényegéről, hátteréről, jelenéről és jövőjéről beszélgetünk.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Videó ajánló

Olvasson tovább