Borász Staféták – A Figula család - Szellem a palackból podcast | 133. rész

Borász Staféta sorozatunkat a Balaton-felvidéken, Füred és Csopak környékén folytatjuk. A Figula család dinasztikusnak is nevezhető bortörténetének apropót ad, hogy ifj. Figula Mihályt a Magyar Bor Akadémia tavaly decemberben az Év Borászává választotta. Ezzel ő lett az első olyan borászunk, akinek már az édesapja – id. Figula Mihály – is Év Borásza lett és már az sem volt véletlen.

A 90-es évek hazai borászatára általában jellemző volt, hogy kikerülve a szocialista tömegtermelés korszakából az egyes borvidékeinken egy-egy, néha két-három borász állt a megújulás élére, akik azután jó ideig képviselték az adott borvidéket, amíg a többiek előbb-utóbb el nem kezdték követni őket.

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken ez volt id. Figula Mihály. Ő volt az erjesztő kovász, aki elkezdte visszahelyezni e területet egykori rangjára. A ’90-es években a helyi pinceszövetkezet vezetőjeként megmutatkozott a minőség iránti elkötelezettsége, nem is szólva az ezzel párhuzamosan elindított családi borászat borairól. Valóságos revelációként hatottak e borok az akkori hazai választékban. Újra felfedezhettük Csopak és Füred erényeit a többnyire nyálas-nyalós tömegtermelt és arctalan – vagy inkább rosszarcú – állami pincegazdasági borok után.

A „felhajtóerőt”, amit Figula Mihály jelentett akkor, honoráltuk az Év Borásza címmel. Időközben fiai is belenőttek a családi borászatba, ifj. Mihály és János. 2008-ban hirtelen és váratlanul eltávozott id. Figula Mihály, s azóta bizonyosan az égi szőlőket ápolja az angyalok örömére.

Tartsanak velem, szabadítsuk ki a szellemet a Figula család palackjaiból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Videó ajánló

Olvasson tovább