Borász-staféták: Kamocsay & Kamocsay - Szellem a palackból podcast | 117. rész

 

Id. Kamocsay Ákos a rendszerváltás óta meghatározó alakja a magyar borászatnak. Ő az, aki a szokásos szakmai iskolákat végigjárva, egyből egy akkori valóságos nagyüzembe – a Móri Állami Gazdaságba – csöppent. Hatszáz hektár szőlőbirtok, 60 ezer hektoliter bor és már akkor jelentős export. Itt alulról fölfelé járta végig a különböző pozíciókat. Majd jött a váltás, az Állami Gazdaságot megszüntették, de ott maradt a tudás, a bejáratott külföldi piac, s jött az újrakezdés. Létrehozták az azóta is szárnyaló Hilltopot Neszmélyben, ami a szó legjobb értelmében valódi nagyüzem. A legnagyobb nyugati exportot bonyolítják jó negyedszázada, főleg az angolszász piacra. 1997/98-ban Londonban a Cserszegi fűszeressel ért el különleges sikereket.

Időközben felcseperedett ifj. Kamocsay Ákos, aki még Móron született. Belenőtt a szőlőbe és a pincébe, nem is volt kérdés, hogy mi lesz belőle. A vonatkozó tanulmányok után jött a Hilltop, ahol atyja mellett a legjobb iskolát is megkapta. Aztán annak rendje s módja szerint egyszer csak elindult a saját külön útján, vissza a szülővárosába Mórra, ahol azóta is kiváló móri borokat készít. Közben többfelé szaktanácsadó, Somlón is főborászkodik, keze alatt megtáltosodnak régi családi pincészetek borai, nem mellesleg rendszeres és állandó nemzetközi borbíráló.

A mai adásban őket mutatjuk be, híres apát és fiát: Kamocsay Ákost és Kamocsay Ákost.
Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Videó ajánló

Olvasson tovább