Borász-staféták: Gál Tibor - ifj. Gál Tibor - Szellem a palackból podcast | 115. rész

 

Különös, részben posztumusz staféta ez, mert Gál Tibor immáron 18 éve nincs itt közöttünk, de az egri és általában a magyar borokról alkotott és meghatározó világképe sokunkban tovább él, és hál’ Istennek a komolyabb hazai borászok működését mindmáig jótékonyan befolyásolja. Egyike annak a nagyon kevés hazai borásznak, akik valóban világhírűek lettek, alakja és munkássága örökre bevésődött a hazai borok nagykönyvébe. Az idősebb boros generáció még jól emlékszik rá, de a fiataloknak is meg kell ismerniük.

Gömöri középnemesi, nyakas kálvinista gyökerekkel indult, de úgy is mondhatjuk, hogy a gömöri szőlőhegyekről jött. Onnan, ahol még Mátyás király megkapáltatta az urakat. Majd borászati tanulmányai után a ’80-as években az akkori egri nagy cégnél, az Egervinnél dolgozott. Itt hozta össze a sors az éppen Egerbe látogató életművész világfival, Lodovico Antinorival, aki elcsábította toszkánai birtokára. Ez a híres Ornellaia pincészet, ahonnan azután Gál Tibor elindult a világhírnév felé. Hamar az élre került, de a negyedik gyermek világrajöttét követően hazatért, hogy saját borászatát létrehozza. 1993-at írtunk ekkor, majd következett az ingázás Eger és Itália, majd a világ egyéb borban fontos részei között. „Mit lehet Egerből kihozni” – ez a cél izgatta. Az 1993-as első saját bor 94-ben a piacon volt és szinte egy csapásra az élvonalba került. Ebben az évben a nevéhez méltó bikavér is innen került ki.

A kint eltöltött évtized befuttatta, közben évente körüljárta a nagy francia, olasz és tengerentúli borvidékeket, megtapasztalva minden fontos tendenciát. Így róla elmondható, hogy naprakész volt a világ irányadó „bordolgaiban”. Rendszereket látott és rendszerben gondolkodott, amit megpróbált átültetni a hazai viszonyokra. Tibor maga volt az innováció, a megújulás motorja, amit az is mutat, hogy hatása országos lett, követték a szekszárdiak, a villányiak, a balatoniak, és lassan az egriek is. Körülötte vibrált a levegő, szívvel-lélekkel, teljes energiával, alázattal és állhatatosan dolgozott a magyar borászat, és külön hangsúllyal az egri borászat megújításán.

Látva nemzetközi és itthoni sikereit, egyre többen kérték fel együttműködésre. Amikor korábban nem túl fényes borászatok egyszerre csak megtáltosodtak, vagy induló borászatok üstökösként tűntek fel a hazai égbolton, mi, a bennfentesek sejteni véltük, hogy Gál Tibor lehet az ügy hátterében. Tény, hogy mindenfelé hívták Itálián kívül is. Ment Dél-Afrikába is, ahol 2005-ben ama végzetes autóbalesetben elvesztettük ezt a teljes lényében karizmatikus embert, aki még olyan sokat tehetett volna a magyar borászatért, de amit addig tett, az sem kevés.

A mai adásban Gál Tibort valamint fiát mutatjuk be minden lehetséges módon, hiszen Titi, azaz ifj. Gál Tibor azóta is töretlenül viszi tovább a pincészetet.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András

Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Videó ajánló

Olvasson tovább