A sörök fenséges világa - Szellem a palackból podcast | 105. rész

A sörök ködbevesző múltja csaknem olyan régi, vagy talán van is olyan régi, mint a boroké. Bár korábbi leletek is sejtetik létezését, de a Kr.e. III. évezredtől már írásos emlékek is bizonyítják a sörök létezését. Talán a sumérok kezdték – mint oly sok mindent –, aztán Babilon, aztán Egyiptom és sorra a többiek.

Bár a görögök és a rómaiak is ismerték, ott a bor dominanciája miatt barbár dolognak tartották, így a germánok s egyéb hűvösebb klímán élő népek körében lett a legnépszerűbb. Persze ne a mai értelembe vett sörökre gondoljunk, mert ezek a komló érkezéséig egészen más karakterűek voltak. Addig mindenféle növényekkel, fűszerekkel próbálkoztak a sör ízesítésére, mígnem a mindig élenjáró európai szerzetesek valamikor a 12-13. század táján rátaláltak a komlóra, mint megváltó adalékra, amely azután fokozatosan kiszorította az egyéb, addig használt növényeket, s innentől a sörök világa megváltozott, kezdett hasonlítani a mai formájához.

A mai adásban a sörökről beszélgetünk egy valóságos „sörbúvárral”, aki a mai sörvilág alapos ismerője és elkötelezett híve.

Tartsanak velünk! Szabadítsuk ki a szellemet, ezúttal a sörös palackokból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Videó ajánló

Olvasson tovább