Borász staféták – A Dúzsi család - Szellem a palackból podcast | 98. rész

 

Borász stafétánkat Szekszárdon folytatjuk. Ha azt mondom, rosé király, minden borban járatos honfitársunknak beugrik egy bizonyos név: Dúzsi Tamás, akinek borbéli munkássága szinte a kezdetektől összeforrott az akkoriban még kuriózumnak számító rosé borokkal. 1996-ot írtunk akkor, az első rosé még szinte a véletlen műve, de nem így a többi! De erről bővebben ő maga mesél…

Az előzmények között volt a Szekszárdi Állami Gazdaság, majd az Aliscavin, de ’94-től már a maga útját járja, azzal a 3,3 hektár kékfrankos ültetvénnyel, ami kezdetben volt, s amiből a rosé királyság felnőtt. Közben Dúzsi Tamás annyit biciklizett, hogy mind a hektárok száma, mind pedig az utódok száma egyre csak növekedett. Valódi dinasztia-alapítónak tekinthetjük, hiszen a méltó és szakszerű utódlásról idejében és jól gondoskodott. Ha borkóstolót tart, gyakran irodalmi szenvedélye is felszínre kerül. 2014-ben a MBA az „Év borászává” választotta.

A rosé királyságból mára császárság lett, 8-10 különböző rosét is készítenek különböző fajtákból és extrém feldolgozásokkal is.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet ezúttal a szekszárdi palackokból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Videó ajánló

Olvasson tovább