Milyen a jó boroshordó? - Szellem a palackból podcast | 91. rész

A fahordó mára ugyan elvesztette kizárólagosságát a borok világában, de ha visszatekintünk a múltba azt látjuk, hogy a világ borai sok évszázadon át csakis különböző méretű fahordókban készültek. Mára ez a kiváltság megmaradt a magasabb kategóriájú, hosszabb életre szánt, gazdagabb boroknak, a többinél az acél és egyéb tartályok vették át a szerepét.

De mi volt előtte? Nos, az égetett agyag, vagy kerámia edényzet volt a szokás. Ha visszamegyünk időben a borászkodás kezdetéig, a mai Grúzia és Örményország területén már többezer éves borkultúra borai azokban a földbe sülyesztett agyag kvevrikben készültek, amiket a grúzok a mai napig is használnak. Ezt, illetve az ezzel azonos anyagú, de formáiban különböző változatait használták a görögök, majd a rómaiak is jó ideig. Csak Gallia meghódítása után kezdtek rászokni az ottaniak által már addigra feltalált és alkalmazott fahordókra. Innen indult hódító útjára a fahordó és lett évszázadokon át meghatározó – sokáig kizárólagos – eszköz.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet ezúttal nem a palackból, hanem a boroshordókból.

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Videó ajánló

Olvasson tovább