Sommelier, azaz a pohárnok és feladatai - Szellem a palackból podcast | 89. rész

Mi is az a sommelier? Etimológiáját tekintve egy régi provanszál szóból ered, de ott még nagyjából azt az istállófiút jelentette, aki a málhás állatok gondját viselte. Innen sokféle funkcióval gyarapodott a feladatkör, előbb a málhák rendben tartása, majd az edényzet, textíliák és a pince dolgaival bővült a feladatok sora, amolyan udvarmesterféle lett. A 14. században már a francia királyi udvar italfelelőse, aki biztonsági okokból előkóstol is! A mai értelemben vett mesterségről csak a 18. századtól beszélhetünk a nyilvános vendéglők, éttermek megjelenésével egyidejűleg. Elődeit nálunk is a királyi, majd főúri udvarok pohárnokai között találjuk, a királyi főpohárnokmester igen magas udvari főméltóságnak számított. Már a 12. századtól név szerint is tudjuk, melyik királyunk alatt, kik töltötték be e tisztséget.
A szocializmus évtizedeire nem jellemző a foglalkozás, legfeljebb borpincéreket említhetünk, de 1990 után a komoly vendéglősök lassanként rájöttek, hogy sommelier nélkül nincs minőségi vendéglátás. A teljes gasztronómiai élményhez nem elég a régi alapkérdés feltevése, amit a pincérek általában még az étel rendelése előtt feltettek: Fehéret, vagy pirosat?
A meglehetősen sommás megközelítésen mára túl vagyunk. Az évek alatt sorra jelentek meg a sommelier-képző tanfolyamok, igaz néhány közülük olyan komolytalan felhívással csábított és helyenként csábít ma is, hogy három nap alatt sommelier-vé képzik a jelentkezőt. Ne higgyünk nekik! A valódi sommelier feladat igen komoly tudást igényel, megtanulására egy év is kevés. A mai adásban a pohárnok sokszínű feladatait járjuk körül vendégünkkel, közben meghallgatunk egy-két legendás magyar sommelier bajnokot is.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább