A két Cabernet - Szellem a palackból podcast 80. rész

 

Kétségtelenül két nagyon híres világfajtáról van szó, mégis azt kijelenteni, hogy a Cabernet Sauvignon a világ lejobb vörösbort adó szőlője, mindenképpen erős túlzás. Az igaz, hogy a Cabernet-k legjobbak között vannak, aminek az is az oka, hogy „jókor voltak jó helyen”, azaz a bordói borvidéken, ami a 300 éves angol uralom alól ugyan visszakerült a francia koronához, ám az angolok mindvégig sajátjukként tekintettek rájuk, s ezek hírét, kultúráját el is terjesztették a világban.

Előbb-utóbb szinte minden vörösboros régiót megkísértett a bordói fajták másolása, telepítése, a bordó blendek szűnni nem akaró áradata, ám ebből számos visszásság is fakad. Egyfajta ördögi kör alakul ki borivók és borászok között: sok borász olyan helyre is telepíti e fajtákat, ahol semmi helye nem lenne, mert azt gondolja, s tapasztalja, hogy ezeket ismerik, ezért ezeket lehet jól eladni, a borkeresők ezáltal pedig mindenütt e fajtákat látják a polcokon.

Az eredmény pedig a cabernet-k világszintű túlértékelése legalább ilyen kvalitású, más fontos fajták rovására, melyek így a szélesebb közönség előtt méltatlanul az ismeretlenség vagy az alig ismeretség homályába vesznek.

Adásunkban a két cabernet-ről beszélgetünk Dr. Mészáros Gabriellával.

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Olvasson tovább