Szőlész-borászképzés Magyarországon - Szellem a palackból podcast 79. rész

 

A hazai szőlész- és borászképzés története nem épp egyszerű. Az 1860-ban létrehozott Országos Vincellér, és Kertészképző Gyakorlati Tanintézet 1880 és 1894 között, mint Budai Vincellériskola működött, majd a filoxéravész után megindult a szakszerű vincellérképzés. Darányi Ignác miniszter 1901-ben Budafokon indította el a Magyar Királyi Pincemesteri Tanfolyamot, amit 1921-től Szőlészeti és Borászati Szakiskolának keresztelték át, majd 1946-tól Állami Szőlészeti és Borászati Szakiskola név alatt folytatta, s később is több névváltoztatáson esett át.

A felsőbb szintű oktatás 1860-tól 1880-ig a Vincellér- és Kertészképző Gyakorlati Tanintézetben folyt, amit – több változtatás után – 1939-ben főiskolai jelleggel átszerveztek Magyar Királyi Kertészeti Akadémiává, majd főiskolává. A háború után az Agrártudományi Egyetem karán, 1968-tól 2000-ig a Kertészeti Egyetemen zajlott a képzés. Ezután többszörös átszervezést és összevonást követően előbb a Szent István Egyetem, majd a Corvinus Egyetem része lett. Végül létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem öt campusszal, ma ennek kebelében működik a felsőfokú szőlész-borászképzés.

Adásunkban e szakmák oktatásának közelmúltjáról, de főképp jelenéről beszélgetünk Dr. Sárdy Diánával, a Szőlészeti és Borászati Intézet vezetőjével, a MATE Budai Campus főigazgatójával.

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Olvasson tovább