In memoriam dr. Rohály Gábor - Szellem a palackból podcast 72. rész

Ha az újkori magyar borkultúráról beszélgetünk minduntalan “beleütközünk” a közelmúltban eltávozott dr. Rohály Gábor nevébe. Az ő mintegy negyvenéves munkássága lényegében a magyar bor, borkultúra, boroktatás és borleírónyelv megújításáról szólt.

Adásunkban megemlékezünk mindarról az elképesztően sűrű és elhivatott munkáról, amit dr. Rohály Gábor véghez vitt földi életében, s amit most bizonyára – nyughatatlan természetét ismerve – az égiek körében folytat. Talán az angyalok karának szervez borismereti tanfolyamot, vagy éppen angyali pohárnokokat képez.

A teljesség igénye nélkül az ő nevéhez fűződik többek között a Hét Borbírák Rendje, az „Év borásza” díj, a pohárnok-sommelier képzés beindítása, a Borkollégium, a Borkalauzok, a teltházas bortanfolyamok, a WSET tanfolyam behozatala és akkreditálása, s emellett a folyamatos jelenlét a gasztronómiai szaksajtóban, zsűrizések, cikkezések, vagy hiánypótló borkönyvek megjelentetése.

Mindezen munkákban nem volt egyedül, de ő irányított és ő vitte a fáklyát, melynek lángját saját tüzéből táplálta. Mai adásunkban barátaival, de mindenekelőtt legfőbb munkatársával és segítőjével, feleségével, dr. Mészáros Gabriellával idézzük fel dr. Rohály Gábor életét.

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Olvasson tovább