Sajtok és borok randevúja - Szellem a palackból podcast 71. rész

 

A sajtkultúra – a borkultúrához hasonlatosan – az ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része.

Az igazi finesse az alapanyagtól, a készítési módtól, és főként az érleléstől, annak különböző fokozataitól függő változatosság eredménye. Franciaországban sok a kistermelő farmer gazda, a sajtmesterek nagy becsben vannak. A sajtokat szigorú törvényi előírások védik, így keletkeznek a francia sajtcsodák. Itthon sokáig a trappista és a Mackó hegemónia uralta a terepet, egyre több füsttel kísérve. Azután úgy talán 2000 tájától lassan megindult valami, persze patópálos sebességgel. Eleinte csak az adalékok, fűszerek belekeverése látszódott, de mára léteznek érlelt sajtok is. Sőt közben kiderült, hogy elcsatolt kárpáti hegyeinkben éppen olyan szép érlelt hegyi sajtokat lehet készíteni, mint az Alpokban, csak meg kellett tanulni hogyan.

A tökéletesen érlelt sajt és a hozzá jól megválasztott bor akár szerelmi viszonyba képes keveredni egymással. Ahol pedig ilyen viszony előfordul, ott a házasság sem ritka. Ezért szoktunk beszélni a sajt és a bor kapcsolatáról, mint ideális házasságról. Ahol házasság van (pláne ideális), ott ágy is van! A bor számára ideális ágy pedig éppen a sajt. Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, de azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajta melyik borral szeret a leginkább együtt lenni. Itt nincsenek abszolút szabályok, vannak viszont az átlagtudatba rosszul rögződött dogmák.

A mai adásban ezeket a kérdéseket fogjuk boncolgatni, s miközben dogmákat is döntögetünk, igyekszünk kellő támpontokat adni a helyes sajt-bor párosításhoz.

Tartsanak velem, szabadítsuk ki a szellemet a palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább