Grúzia, a nemes borok bölcsője - Szellem a palackból podcast 69. rész

A szőlőben és borban járatosak tudhatják, hogy a nemes borszőlő, a vitis vinifera, melyből a világ nemes borai készülnek, mintegy hatezer évvel ezelőtt, valahol a Kaukázus előterében, a ma grúzok, örmények és törökök által lakott területen jött létre. Kétségtelenül errefelé készültek először borok a szőlőkből, majd úgy háromezer év után innen kezdett terjedni a borszőlő előbb Egyiptom és Kis-Ázsia irányába, hogy Kr.e. jó 1000 évvel megérkezzen a mediterrán térségbe, és onnan szétterjedjen. Még egy fontos adat: a világon mintegy 4000 szőlőfajta alkalmas borkészítésre, ebből csak Grúziában több mint 500 saját autochton fajta található. Itt nincs szükség francia fajtákra, olyan bő a választékuk, hogy ki se tudják meríteni. Éppen ez adja egyediségüket, amire a világ hamar felfigyelt. Ráadásul a kvevriben készült borok az ősi módszer szerint a legtermészetesebbek, s ennek manapság felívelőben van a divatja.
Műsorvezetőnk frissen tért haza volt hallgatói egy csapatával, immáron a második grúziai egyhetes borútról, így az élmény erősen él benne! Ma erről a sok szempontból ősi, de borügyben mindenképpen a legősibb ország borászatáról beszélgetünk, és a bemutatóval kedvet csinálni a grúz borok további megismeréséhez.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a grúziai palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább