Új-Zéland - Egy távoli sziget újkori borai - Szellem a palackból podcast 68. rész

Kristályos ízek, penge savak, izgalmas fűszerek, trópusi gyümölcsös aromatika. Így jellemezhetnénk Új-Zéland borait. A szigetországot már a XVII-XVIII. században felfedezték, ám az első szőlőültetvények telepítésére – főleg a dalmát bevándorlóknak köszönhetően – csupán a XIX. század közepén-végén került sor. A különleges klíma miatt sok gondot kellett megoldani, hiszen olyan, mintha valahol Dél-Franciaország és Észak-Afrika között lennénk. A valaha esőerdők borította vidék talaja túl dús, túlságosan is gazdag, a szőlő táltosan nő, ráadásul bőséges a csapadék. Mindez komoly kihívást jelentett a minőségi szőlőtermesztésben, amit eleinte a puritán britek alkohol-ellenessége is hátráltatott. Az 1950-60-as évektől változott a helyzet: megjelentek a nagy cégek, s kormányzati támogatáshoz is jutott az ágazat. Az első átütő sikert a Sauvignon Blanc hozta Marlborough-ban: 1987-ben megszületett és rögtön tarolt is a Cloudy Bay, amivel valóságos telepítési lázat indított el. Valódi sikertörténetről van szó, hiszen mára évi 2 millió hektoliterre nőtt az Új-Zélandon termelt bor mennyisége, amelynek fele exportra megy.

Adásunkban erről a különlegesen érdekes és nagyon távoli ország borászatáról beszélgetünk Horkay Andrással, a CEWI alapítójával és vezetőjével.

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Olvasson tovább