Ausztrália borai - Szellem a palackból podcast 67. rész

 

Bár a hollandok tettek először kísérleteket az ausztrál kontinens birtokbavételére, ezt igazán csak a briteknek sikerült megtenniük, amikor az 1770-es években betagozták az országot a korona alá. A kezdetben fegyenctelepként működő óriási területre a XIX. században érkezett meg a szőlő és vele együtt a borászat James Busby jóvoltából, aki az 1830-években elkezdte Hunter Valley-t – a mai Sidney környékét – betelepíteni Európából hozott szőlővel. A következő évtizedekben sorra alapítottak pincészeteket előbb a britek, később a németek, a svájciak és sok egyéb nemzet bevándorlói.

A brit ízlés és borszokások sokáig uralták a pályát. A 60-as évektől a száraz borok felé fordulás a jellemző, a 70-esektől a száraz fehérek kerülnek a figyelem középpontjába. Ekkor terjed el az acéltartályos hűtött erjesztés, s a borászképzés is fellendül.

Mára Ausztrália a maga 160 ezer hektárjával a világ hatodik bortermelője, és negyedik legnagyobb borexportőre. Merőben más, az európai szemlélettől eltérő borászkodás folyik itt, amelyekre borhivatalosan többször legyintünk, miközben élvezettel kóstolgatjuk az ausztrál borokat.

Ennek a kisebb földrésznyi országnak a borászatát mutatjuk be az adásban Horkay Andrással, a CEWI boriskola alapítója vezetőjével.

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Gyarmati Orsolya

Olvasson tovább