Chile borai - Szellem a palackból podcast 65. rész

Megérkeztünk Chilébe Dél-Amerika második nagy borországába. Száztízezer hektárjával szőlőben fele Argentínának, de fontosságában, nemzetközi elismertségében vetekszik vele.

A szőlő közel fél évezrede a spanyol misszionáriusokkal egyidőben érkezett ide, a borkultúrát sokáig a Pais szőlő határozta meg. 1810-ben Chile függetlenedett a spanyol koronától, majd az 1850-es évektől fokozatosan újabb és újabb európai szőlőfajták érkeztek az országba. A 19. század vége felé újabb kivándorlók érkeznek Európából: olaszok, spanyolok, baszkok, katalánok, így újabb fajták és új eljárások is meghonosodnak Chilében. A 19. század végére már megindul a borexportjuk is Európa felé.

A legnagyobb változás az 1980-as évektől következik, amikor nagynevű európai, és egyesült államokbeli befektetők által óriási lendületet vett a chilei borászat. Nem sokkal később megjelentek a neves sztárborászok is, bizonyítva ezzel a régióban rejlő fantasztikus lehetőségeket. Az eredmény nem is maradt el, a 90-es évektől Chile borai szárnyalni kezdtek a világpiacon. Ma erről az izgalmas, különleges borországról beszélgetünk.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a chilei palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább