Spanyolország 1. - A nagy folyók völgyeinek borai - Szellem a palackból podcast 52. rész

 

Az Ibériai-félsziget partjai mentén előbb a főníciaiak, majd itt-ott a görögök, végül a rómaiak kezdtek komolyabban borászkodni, olyannyira, hogy a fénykorban a Római Birodalom borszükségletének a felét itt termelték. Valódi bornagyüzemmé lett a provincia. Ezután a vizigótok, aztán a mórok jöttek s maradtak, végül a keresztény spanyol királyságokban a részben Frankföldről idetelepült szerzetesrendek hozták a korszerű tudást a szőlőről, és a borról. Ezek a mai spanyol borászat kezdetei.

Spanyolország egymillió hektárával a világ legnagyobb szőlőterületével rendelkezik, bormennyiségét tekintve Franciaország és Itália mögött viszont csak a harmadik, melynek oka a szárazságok miatti ritkásabb ültetvényszerkezet.

Az adottságok kiválóak, az ország legnagyobb része fennsík, ahol, noha erősen délen vagyunk, mégis az éjszakai jelentős lehűlések kedveznek a savak és az aromák kialakulásának és megtartásának. A mostani felmelegedés miatt ezek a területek lehetnek a borok megmentői…

Az elkövetkező négy adásban Spanyolország legfontosabb borvidékeit tárgyaljuk vendégünkkel, Petzold Attilával.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a spanyol borospalackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András

Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább