A nagy rizlinges vidékek után most nézzük meg Németország egyéb fontosabb borvidékeit. Kétségtelen, hogy a magyarokhoz hasonlóan nem árt nagyjából ismerni a német borokat, hogy ne fogjunk mellé. Érdemes figyelni a palackok nyakán a sas jelvényt a VDP felirattal, ez ugyanis a német Bortermelők Szövetségének logója és amelyik palackon ez szerepel, az megbízható minőségű bornak számít. Az ide tartozó borászok „véd- és dacszövetsége” ez, ők azok, akik komolyan veszik hivatásukat, és előre viszik a német bor ügyét.
Németország a szőlőnemesítések területén tud jelentős eredményeket felmutatni, hiszen ebben élenjárónak számítanak. Az elszántság és precizitás, ahogy maguknak, s talán a világnak is be akarják bizonyítani, hogy noha a szőlőtermesztés északi határán vannak, mégis képesek előállítani olyan kékszőlő fajtát, ami bársonyos, már-már mediterrán stílusú vörösbor készítésére alkalmas. Az eddigi siker bizonyítéka a Dornfelder fajta, amely évek óta terjedőben van. De nem vallanak szégyent a rizling „továbbkeresztezése” révén előállított, igen figyelemre méltó fehér fajták sem, mint például a Bacchus, a Scheurebe vagy a Kerner.
Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a germán palackokból!
Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.