A sherry különleges világa - Szellem a palackból podcast 38. rész

Forró Andalúzia dél-nyugati csücskén található Jerez borrégiója. A három város és környéke által alkotott borvidéket Sherry-háromszögnek is nevezik, melynek sarkait északon a Guadalquivir folyó torkolatánál Sanlúcar de Barrameda, délen El Puerto de Santa María, keleten pedig az óceántól kissé távolabb lévő Jerez de la Frontera alkotja. Ez utóbbi a borvidék névadója is: „Jerezi bor”, azaz angolosan sherry.

Főniciaiak, görögök, rómaiak, mór uralom, majd azt követően előbb a hollandok, majd az angolok fedezték fel, előbb zsákmányolták, utóbb meg is rendelték a borokat, s ők lettek meghatározóvá a borvidéken. Az angolok adták a sherry nevet is, mert az eredetit nem tudták jól kiejteni. A 19. századtól a britek a sherryk legnagyobb fogyasztói is, és a sherry-kultúrát is ők terjesztik el világszerte.

Kolombusz ezt a bort vitte magával először Amerikába, Magellán pedig állítólag több sherryt vitt magával a Földet megkerülő hajóútjára, mint fegyvert.

A sherryt több évszázadon keresztül a világ legkeresettebb italai között tartották számon, de az 1970-es évek után fokozatosan csökkent a jelentősége. Divatba jöttek a friss, reduktív borok, az oxidatív stílust pedig egyre kevéssé keresték a fogyasztók. Pedig a jó sherry maga az oxidáció, méghozzá művészi fokon.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább