Soproni borvidék, a „többfelé szakított” Ruszt-Sopron-Pozsony maradéka - Szellem a palackból podcast 28. rész

Szép régi történelmi borvidékünk múltja egészen a keltákig vezethető vissza. Nagy és jelentős vidék volt hajdanán a teljes Fertő-tó környéke, valamint a Soprontól délre elnyúló – ma Közép- és Dél-Burgenland néven ismert – kiváló ausztriai borvidékek, továbbá ide tartoztak a közeli Kis-Kárpátok lankáin termő szőlők is. Innen a korabeli neve: Ruszt-Sopron-Pozsonyi borvidék. 1910-ben még 19 ezer hektárról beszélhettünk, ennek Trianon után mintegy az ötöde maradt meg és ebből is csak alig 2000 hektár van művelés alatt. A soproni borok ennek ellenére ma már elismertek. És nemcsak a kékfrankos. Vendégünk Taschner Kurt István, soproni borász, de megszólal Erhardt Zsuzsa, az Erhardt étterem társtulajdonosa és pohárnoka, valamint Luka Enikő, a kézműves borok mestere is.

Tartsanak velünk, szabadítsuk ki a szellemet a soproni palackból!

Műsorvezető: Dr. Csizmadia András
Szerkesztő: Királyhegyi Zsuzsanna

Olvasson tovább