A buborékok gyöngyöző világa - Szellem a palackból podcast 13. rész

Mintegy bő 300 éve Champagne vidékén, a Reims környéki hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője – páter Perignon – erjedetlen cukrot tartalmazó bort vastag falú palackban parafadugóval zárt le. Karácsony táján barátait ezzel kínálta, s mikor megkóstolta a gyöngyöző bort, így kiáltott: “A csillagokat iszom!”. A pezsgő tehát valamikor 1670 és 1715 között a véletlennek köszönhetően született meg, és a nagy titoktartás, a féltve őrzött recept rejtegetése ellenére a 18. században széles körben ismertté vált. A Szellem a palackból epizódjában ezúttal a pezsgőkészítésről lesz szó. Hogyan készülnek a tradicionális pezsgők? Mit nevezünk degorzsálásnak? Miért kell hűtve fogyasztani a pezsgőt? Mi a különbség a gyöngyöző bor és az igazi pezsgő között? A Törley Pezsgőpincészetbe látogatunk. Vendégünk: Koczuba Róbert, a Törley pezsgőmestere.

Műsorvezető: Csizmadia András
Szerkesztő: Vajda Boglárka

Olvasson tovább