×
Nyár 21

Hárspataki Gábor a NYÁR 21-ben elárulta, kik álltak olimpiai sikerének hátterében

Noha többször is megválasztották Az év magyar karatézójának, az ország az M4 Sport olimpiai közvetítésén keresztül ismerhette meg Hárspataki Gábort, Magyarország első olimpiai érmes karatékáját. A sportoló a Duna Televízió NYÁR 21 című műsorában mesélt az elmúlt időszak élményeiről, felkészüléséről, sportága jövőjéről és azt is elárulta, hogy edzőjén kívül kiknek köszönheti sikerét.

Hárspataki Gábor egyetlen magyarként jutott ki sportágában a tokiói olimpiára, amelyen nemcsak ő, hanem a világ egyik legnépszerűbb harcművészete, a Japánból eredő karate is debütált. Ezzel pedig azonnal beírta magát a hazai sporttörténelembe, ugyanis a 75 kilogrammos kumitések kategóriájából többek között japán ellenfelét legyőzve, bronzéremmel tért haza.

Az MTK sportolója a Duna Televízió műsorában elmondta, hogyan ismerkedett meg a harcművészettel. „Túlbuzgó kisgyermekként ötévesen kezdtem karatézni, mert anyukám szerette volna, hogy a felesleges energiáimat levezessem. Ez sikerült is, mert sokat rugdalóztam, amit például az utolsó meccsemen a tévénézők is láthattak az olimpián” – jegyezte meg mosolyogva a bronzérmes karatéka hozzátéve, hogy azóta rengeteget fejlődött a többi között a formagyakorlatok terén.

Olimpiai sikerének titkaként megnevezte azt a háttércsapatot, amelynek tagjai segítették felkészülését, kiemelve a szellemi koncentrálóképességének fejlesztését. Így edzője, Fischer Mihály négydanos karatemester mellett mentáltrénerrel, sportpszichológussal, személyi edzővel és nemzetközi bíróval is dolgozott az olimpiát megelőző hat hetes intenzív időszakban.

„Fontos, hogy ne csak azzal a sportággal foglalkozzunk, amit jelen pillanatban csinálunk, hanem azokkal a kiegészítő lehetőségekkel is, mint a mentáltréning vagy a személyi edzés. Ez olyan, mint egy torta, ami tizenkét szeletből áll össze egésszé” – tette hozzá a karatéka, aki szerint ezt a sportágat sohasem lehet megunni. Célja, hogy sikereivel minél több helyen népszerűsíteni tudja a karatét.

Intenzív három év vár a mindössze huszonöt éves Hárspataki Gáborra, hiszen a 2023-as Európai Játékok és a budapesti karate világbajnokság mellett a párizsi olimpia is tervei között szerepel. A Duna Televízió műsorában azt is elmondta Somossy Barbarának és Forró Bencének, miért reális, hogy 2024-ben ismét helyet kapjon a karate az olimpiai sportágak között.

„Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az első két napon kilátogatott Tokióban a versenyekre és pozitívan vélekedett a karatéról. Úgy érzem, nyitva áll előttünk a kapu és szeretném megmutatni még egyszer, hogy mire vagyunk képesek” – mondta az olimpiai bronzérmes sportoló bízva abban, hogy a paralimpiát követően számára kedvező döntés születik és valóban szerepelhet sportága a párizsi programban.

A teljes beszélgetés az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gáborral:

NYÁR 21 augusztus 9-től újra a Dunán!
A NYÁR 21 korábbi adásai 60 napig korlátlanul újranézhetők a MédiaKlikken.

További olvasnivalók