×
Nyár 21

Gondos férjeknek köszönhetők a győri sarokerkélyek

A barokk időkhöz kapcsolódik a győri sarokerkélyek története, amikor is gondos férjek feleségeik szórakoztatásra az épületek sarkára helyeztették az erkélyeket. Legalábbis egyes feltételezések szerint… Hogy mi a másik teória, annak a közmédia NYÁR 21 című műsora járt utána.

„Győrt a sarokerkélyek városának is szokták nevezni. Csak a belvárosban közel 40 erkéllyel találkozhatunk” – árulta el a Duna Televízió délelőtti magazinműsorában Csobayné Pintér Éva idegenvezető, aki azt is hozzátette, hogy eredetük a barokk időkhöz köthető. Ekkortájt a hölgyeknek ugyanis nem volt túl sok mozgási lehetősége, férjeik azonban szerették volna, ha kellemesen töltik az időt, ezért az épületek sarkára helyeztették az erkélyeket, hogy így minél nagyobb szögben lehessen szemlélni a környéket. Ez azonban csak az egyik teória… Rossz nyelvek szerint azért kerültek a sarokra az erkélyek, hogy a ház úrnője bármely irányból észrevehesse hazafelé tartó urát, így a leves forrón kerülhetett az asztalra.

A város persze nem csak az erkélyekről híres, számos különleges látnivaló várja a látogatókat. A NYÁR 21 helyszíni riportjából  a nézők Szent László hermáját, és a Püspökvárat is megismerhetik.

A közmédia nyári magazinműsora, a NYÁR 21 Magyarország teljes turisztikai portfóliójából válogatva, az élmények legjavával várja a Duna Televízió nézőit hétfőtől szombatig 10.00-12.00 óra között, vasárnap pedig 6.50-től a heti adások legjobb pillanataival.

További olvasnivalók