Nyár 23

A Szentbékkállai-kőtenger ritkán látott arcát mutatta be a közmédia

A Káli-medence leglátványosabb természeti nevezetessége a Szentbékkálla község melletti kőtenger, amelynek ezúttal kevésbé ismert, keleti felét mutatta be a Duna Televízió NYÁR 21 című műsora. Az adásból kiderült, egy tölgyön múlik egy hatalmas szikla sorsa.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park törzsterületéhez tartozó Káli-medencének kiemelkedő természeti értékei a Szentbékkállai-kőtenger képződményei. A terület közkedvelt kirándulócélpont is. A köveken jól megfigyelhető a talajképződés folyamata, de a múltnak is mementója a táj, hiszen a hatalmas sziklákon jól megfigyelhető a Pannon-tenger üledékképződése.

A NYÁR 21 bejátszójában Oltárczi Ferenc kalauzolta a nézőket, aki a kőtenger olyan részét mutatta meg, amelyet csak ritkán látnak a turisták. Mint mondja, a látogatók többsége a terület nyugati oldalára érezik és ritkán gyalogolnak át a keleti felére, ahol egy tölgyfa roppant erőfeszítésének lehetnének szemtanúi.

A riportban az is látszik, amint egyetlen kocsánytalan tölgy tartja a sziklát:

A közmédia nyári magazinműsora, a NYÁR 21 Magyarország teljes turisztikai portfóliójából válogatva, az élmények legjavával várja a Duna Televízió nézőit hétfőtől szombatig 10.00-12.00 óra között, vasárnap pedig 6.50-től a heti adások legjobb pillanataival.

További olvasnivalók