Nyár 23

Történelmet őriznek a kehidakustányi falak: Deák és a reformkor nagyjai találkoztak itt

Élete jelentős részét töltötte a haza bölcse abban a kehidakustányi házban, amely múzeummá alakítva várja azokat, akik szeretnék megnézni, hol élt 46 éven át Deák Ferenc. A Duna Televízió NYÁR 21 című műsorának helyszíni riportjában látható, hol fogadta Deák Ferenc a reformkor nagyjait, de az a fiókos asztal is megtekinthető, amelyen komoly dokumentumok születtek.

Kiállítás nyílt Kehidakustányon abban az épületben, amely 1808 és 1854 között Deák Ferenc otthona volt. A házban öt szobát múzeummá alakítva mutatják be a haza bölcsének életútját: politikai pályafutását és magánéletét is. Az egyszerű vidéki kúria jelzi, hogy Deák értékei nem a zsebében, hanem a fejében voltak – fogalmazott a Deák-kutató, helytörténész Pál Imre, aki körbevezette a NYÁR 21 stábját a házban.

A látogató beléphet abba a fogadószobába, ahol a reformkor nagyjaival beszélgetett Deák Ferenc, de kiállították azt a bútort is, amelyet a politikus még fővárosi életébe is magával vitt és amelyen jelentős gondolatokat tartalmazó dokumentumok születhettek. A kiállításnak ezen kívül még részese az a fotel is, amelyben a szívbeteg politikus élete utolsó pár napját töltötte és ahol végül utolérte a halál. A NYÁR 21 riportja IDE kattintva érhető el:

A közmédia nyári magazinműsora, a NYÁR 21 Magyarország teljes turisztikai portfóliójából válogatva, az élmények legjavával várja a Duna Televízió nézőit hétfőtől szombatig 10.00-12.00 óra között, vasárnap pedig 6.50-től a heti adások legjobb pillanataival.

További olvasnivalók