×
Nyár 21

Így élte meg Mikó István, hogy többé nem lehet Robin Williams szinkronhangja

2014-ben az egész világot megrázta az Oscar-díjas amerikai komikus-színész, Robin Williams halála. A magyar hangját adó színművész, Mikó István a mai napig szomorúan gondol vissza nagy tehetségű pályatársára – derült ki a Duna Televízió NYÁR 21 című műsorából, ahol azt is elárulta, miért különleges számára A nagy ho-ho-horgászból ismert szinkronszerepe, de nyári munkáiról is mesélt a műsorvezetőknek.

Mikó István Jászai Mari-díjas színművészt a legtöbben színpadi alakításai miatt ismerik, de különleges orgánuma is élénken cseng a legtöbbek fülében. A szinkronszínészként egyaránt foglalkoztatott művész Robin Williams állandó magyar hangjaként a legismertebb, és a mai napig szomorú, hogy pályatársa 2014-es, váratlan halála után többé nem kölcsönözheti neki a hangját.

„Robin Williams óriási figura volt. Elementárisan tudott rögtönözni, rendkívül nehéz feladat volt őt követni. Iszonytató ritmussal dolgozott. Nagyon sajnálom, hogy itt hagyott bennünket. Bár azt hittem, hogy jóval idősebb nálam, kiderült, hogy én születtem előbb nála egy évvel” – emlékezett vissza a NYÁR 21 legutóbbi adásában Mikó István, aki az Oscar-díjas komikus mellett főként mesekaraktereket szinkronizált. Micimackó és A nagy ho-ho-horgász Főkukaca is az ő hangján szólal meg, utóbbi szerepe pedig igazán meghatározó volt számára.

„Bár a legtöbbször a karakterekhez keresik a szinkronrendezők a hangokat, annak idején A nagy ho-ho-horgászban a mi hangunkra rajzolták rá a figurákat. Csak később szembesültünk vele, hogy kik lettünk a rajzfilmben. Jó látni, hogy a mai napig népszerű, még egy kis szobrot is kapott Budán, a Duna-parton” – nosztalgiázott Mikó István a Duna Televízió műsorában, akitől a valóságban sem áll távol a horgászás, de erre idén nem jut majd sok ideje, mivel több előadásra készül a nyáron.

„Másfél éves kihagyás után, idén járom az országot több társulattal, de forgatok is. Deák Kristóf Oscar-díjas rendezőnk első nagyjátékfilmjében, az Unokában játszom, Torday Teri, Hámori Idikó, Papp János és Baranyi László kollégáim mellett. Pihenésre nem lesz sok időm” – árulta el a színművész a NYÁR 21 műsorvezetőinek, Somossy Barbarának és Forró Bencének.

A közmédia megújult nyári magazinműsora, a NYÁR 21 kibővített tartalommal Magyarország teljes turisztikai portfóliójából válogatva, az élmények legjavával várja a Duna Televízió nézőit hétfőtől szombatig 10.00-12.00 óra között, vasárnap pedig 6.50-től a heti adásokból láthatnak válogatást a nézők.

A NYÁR 2021 aktuális adásai 60 napig visszanézhetők a Médiaklikken.

További olvasnivalók