Nyár 23

Azt hihetnénk, a Marson járunk, pedig valójában egy Veszprém megyei faluban

A szél és a víz természetes munkája építette ki Magyarország különleges természeti kincsét, a Darvas-tó bauxitlencséit. A kiszáradt vízgyűjtő helyén húzódó marsbéli tájat a NYÁR 21 nézői is megtekinthették a legutóbbi műsorban, amelyben az is kiderült, mi történik akkor, ha valaki megnyalja a különleges sziklatömböket.

A Duna Televízió NYÁR 21 című műsorának minden adásában – a beszélgetések mellett – egy-egy különleges hazai helyszínt ismerhetnek meg a közmédia nézői. A Magyarország kulturális és természeti kincseink sokszínűségét bemutató riportokat úgy válogatták össze, hogy mindenki megtalálhassa maga számára a legszimpatikusabbat. A legutóbbi összeállításban a stáb Nyirádra látogatott, ahol a kiszáradt Darvas-tó helyén létrejött különleges természeti képződményt, a bauxitlencséket mutatták be.

A korábban bányászati célra hasznosított bauxitlelőhelyet a ’70-es évek óta természetvédelmi területté nyilvánították, azóta szabadon látogathatják a kirándulók. A sokat látott természetjáróknak is kuriózum a vidék, hiszen a lombos, zöld erdő mögött a Mars bolygó felszínére emlékeztető, űrbéli látványt nyújtanak a cinóbervörös színű sziklák.

Sárdy Júlianna geo-túravezető a NYÁR 21 nézőinek azt is elárulta, mi történik akkor, ha valaki arra vetemedne, hogy megnyalja a különleges színű kőzeteket.

További részletek megtekinthetők az aktuális adásban:

A közmédia megújult nyári magazinműsora, a NYÁR 21 kibővített tartalommal Magyarország teljes turisztikai portfóliójából válogatva, az élmények legjavával várja a Duna Televízió nézőit hétfőtől szombatig 10.00-12.00 óra között, vasárnap pedig 6.50-től a heti adásokból láthatnak válogatást a nézők.

A NYÁR 2021 aktuális adásai 60 napig visszanézhetők a Médiaklikken.

További olvasnivalók