×
Nyár 21

Észak-Alföld, a sárkányok földje – Rejtélyes csontokat találtak Nyírbátorban

A legtöbben csak a fantasztikus filmekből ismerik a sárkányokat, de a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők közül sokan úgy tartják, hogy egykor hazánkban éltek ezek a misztikus teremtmények. Fodor Imre, a közmédia műsorvezetője a nyírbátori sárkány legendájának nyomába eredt a Duna Televízió NYÁR 21 című magazinjában.

Nyírbátor városának címerében nemcsak egy békés bárány, hanem két tüzet okádó sárkány is található – nem véletlenül. A településen egy régészeti feltárás során ismeretlen állattól származó csontokat találtak, amelyeket a szakértők képtelenek voltak beazonosítani, mert azok egy létező állatfaj csontvázába sem illettek bele. A helyiek ezután sárkánycsontoknak titulálták a maradványokat, innen eredeztethető a város legendája.

A településre látogató turisták egy 450 méter hosszú sétányon ismerhetik meg a mágikus históriát, valamint a Báthori-család történetét – derült ki a NYÁR 21 legutóbbi adásából, amelyben a műsorvezető, Fodor Imre kalauzolta a közmédia nézőit. A bejátszásban ellátogatott ahhoz a két köztéri szoborhoz is, amelyek a misztikus regét jelenítik meg: az egyikben a sárkánycsontok felfedezésének pillanatát örökítették meg, míg a másik a nyírség és a szatmári síkság közelében lévő ecsedi láp mocsarában tanyázó sárkány tusáját ábrázolja, ami felett egy Vid nevű Báthori-ős győzedelmeskedett.

A sétányon található harmadik szoborcsoport pedig a veres barátok vérfagyasztó krónikáját mutatja be, a Szentvér-mondát, amelyről a Duna Televízió nézői többet is megtudhatnak a NYÁR 21 idézett adásából.

A közmédia megújult nyári magazinműsora, a NYÁR 21 kibővített tartalommal Magyarország teljes turisztikai portfóliójából válogatva, az élmények legjavával várja a Duna Televízió nézőit hétfőtől szombatig 10.00-12.00 óra között, vasárnap pedig 6.50-től a heti adásokból láthatnak válogatást a nézők.

A NYÁR 2021 aktuális adásai 60 napig visszanézhetők a Médiaklikken.

További olvasnivalók